Tänkvärt inför en bilsemester

Av Andreas Bard 29 februari 2020 i Restips (Inga kommentarer)

Att åka på bilsemester på sommaren kan vara ljuvligt, men det finns en hel del att ha kännedom om och samtidigt finns det utrustning till bilen som kan tänkas komma till användning.

Tullar till och inom länder

Om man tänker ta bilen ut i Europa och kanske besöka Italien, eller varför inte Belgien, så måste man passera en rad tullar. Ibland kan dessa tullar kosta pengar, varför det är viktigt att ha sina pengar lättillgängliga. Stanna inte för liftare då dessa kan utgöra en fara för dig och din familj, speciellt om ni är i ett land vars huvudspråk inte är er bekant.

Praktiska grejer som är bra att känna till

Solkräm är viktigt att ta med sig på bilsemestern, det gäller att smörja in sig innan man sätter sig i en cabriolet en solig dag. Barn bör klä sig i ljusa kläder och helst ha solhatt att använda när solen skiner. Vissa städer kan ha miljözoner inom stadskärnorna, det här innebär att man inte alls får köra bil där eller måste betala extra.

Om man blir sjuk inom EU så är det viktigt att man kan bevisa att man har rätt till kostnadsfri akutvård. Det gör man genom att visa upp sitt blå europeiska sjukförsäkringskort. Man kan hyra bil om man inte vill resa med sin privata, svenska bil utomlands. Det här faktumet gör också att man blir mer diskret eftersom en bil med svenska registreringsskyltar lättare kan urskiljas från de övriga bilarna på gatan.

Det är även bra att känna till att miljön i en bil kan bli väldigt varm beroende på vilket land man åker till. En mycket bra lösning till detta är att montera en solfilm på bilrutorna för att hålla temperaturen på ett behagligt sätt. Värmen som kommer in till bilen har oftast sitt ingångshål i fönsterrutorna och speciellt om fönsterrutorna är av större variant på till exempel transportbilar. Använd gärna en solfilm som är Färdigskuren så att du enkelt kan applicera på den.

Utrustning till bilen

  • Solfilm är jättebra för att reflektera solljus och gör även att bilens kupé kyls ned.
  • Har man husvagn så bör man montera extra långa backspeglar på bilen så man kan se vid sidan av husvagnen.
  • Laddare till mobilen. Idag finns det laddare till smartphones som kan sättas in i cigarettändaruttaget och därigenom ladda mobilen.

5 måsten på Teneriffa

Av Andreas Bard 19 februari 2020 i Restips (Inga kommentarer)

Ön Teneriffa i gruppen Kanarieöarna är en av de största, tillsammans med Gran Canaria och också ett av vinterns hetaste resmål. När vinden viner och grådasket är inpå knuten här hemma i Sverige, så är Teneriffa en lisa för själen. De pittoreska bergsbyarna, den dramatiska naturen, shopping, nattliv och undangömda laguner gör Teneriffa till ett självklart resmål. Dessa saker får man inte missa när man är där så fortsätt gärna att läsa!

Shoppa i huvudstaden Santa Cruz

Små genuina klädbutiker som kommer att förse en med plagg som man absolut inte hittar på folk hemma i Sverige, går hur lätt som helst att få tag på i Santa Cruz. Om man vill handla typiska spanska lyxvaror så styr man kosan direkt mot Il Corte Ingles som också erbjuder en outlet här. Om man vill spana in de spanska klädkedjorna som Massimo Dutti och Zara så är Centro Comercial Merediano det ultimata köpcentret. Men det mysigaste är ändå att gå och strosa gata upp och gata ned i staden och hamna någonstans på måfå. Det är oftast då man gör de bästa fynden.

Ta med barnen till Loro Parque

Reser man med barn så ska man inte missa att stanna till på den berömda temaparken Loro Parque, utanför Puerto de la Cruz. Från början var den till för att hjälpa och rädda utrotningshotade djurarter men numera har det blivit en temapark av hela kalaset. Dock är den mycket välskött och imponerande och det bjuds på en rad shower med exempelvis späckhuggare och delfiner. Här kan man gå en hel dag med familjen och mysa och glöm för all del inte akvariet med hajar och andra vackra fiskar.

Titta på flamenco i Playa San Juan

I den lilla byn Playa San Juan är det maten och nöjen man vill åt. Inget röj utan helt enkelt spansk kultur i sitt esse. Fiskrestaurangerna, tapasbarerna och glasstånden är himmelska och på torget Plaza de la Iglesia finns massor av oststånd och viner att prova. Och när kvällen kommer och det råkar vara söndag, så ska man bege sig till Jamon Jamon- en tapasrestaurang som har ett häftigt flamenco-uppträdande varje vecka.

Besök studentstaden La Laguna

Santa Cruz i alla ära men man har inte sett hela Teneriffa om man inte har åkt in till La Laguna som också ligger i norr. Detta är en studentstad och relativt fri från turister. Husen här är ofta från 1600 – och 1700-talen och rejält färgstarka. Då studenterna flockas i denna gamla huvudstad så är det tätt mellan både krogar och tapasbarer och man bör nästan stanna ett par nätter här för att till 100% insupa atmosfären.

Strosa i Jardin Botanico – en av världens äldsta bevarade botaniska trädgårdar

I Puerto de la Cruz finns en av världens äldsta botaniska trädgårdar, Jardin Botanico. Den anlades på 1700-talet och skapades för att vänja latinamerikanska växter till klimatet på Teneriffa. Man skulle sedan föra växterna till det kungliga hovet på Spaniens fastland men detta misslyckades totalt då klimatet där var för kallt. Växterna fick stanna på ön och numera kan folk se de mer än 3000 exotiska växterna – vissa mer än 200 år gamla.

Ta bussen genom Sverige

Av Andreas Bard 9 januari 2020 i Restips (Inga kommentarer)


Sverige och våra varierande landskap kanske upplevs allra bäst från vägarna som sträcker sig från norr till söder. Genom att ta bussen istället för bilen kan du fokusera på utsikten och låta busschauffören transportera dig på ett säkert sätt.


Det finns flera anledningar till varför du bör ta bussen istället för bilen eller flyget nästa gång du vill ut och resa. Bussresor är inte bara mer prisvärda, utan det är även ett miljövänligt sätt att förflytta sig på. Idag när den globala uppvärmningen är ett faktum är det många som letar efter ett mer hållbart sätt att upptäcka Sverige på. Genom att ta bussen tillsammans med andra medresenärer behöver du inte ta bilen eller flyget och på så sätt sparar du på miljön. Från bussen har du dessutom ofta fin utsikt.

Ett bekvämt sätt att resa på

Om du väljer att åka med exempelvis Flixbus finns det WiFi på alla bussar. Det innebär att du kan kolla på film, streama musik, surfa eller jobba samtidigt som bussen susar fram genom Sveriges landskap. Att få tillgång till trådlöst internet på bussen innebär att du inte behöver slösa på din egen mobilsurf. Nästan alla bussar som ska åka längre sträckor stannar dessutom till på vägen för att passagerarna ska kunna sträcka på benen och kanske köpa något att äta.

Varför inte ta med hela familjen på en bussresa till shoppingmeckat Ullared? Bussar med destination Ullared har avgångar från hela Sverige. En del bussar väntar under tiden som ni shoppar och kör er sedan hem igen när dagen är slut. Shoppingen från Ullared förvarar ni i bussens bagageutrymme och bussens avgångstider är optimerade för att ni ska få ut så mycket som möjligt av ert besök. 

Ta dig till olika evenemang

Flera bussresor i Sverige arrangeras när det händer någonting speciellt som exempelvis Vasaloppet eller Vätternrundan. Oavsett om du ska vara med och tävla själv eller om du bara ska dit som åskådare erbjuder bussresor ett smidigt sätt att ta dig dit på. Vid ankomsten är du utvilad och redo för det spännande evenmanget om du tar bussen. Tar du istället bilen finns det en risk att körningen gör dig trött och tar bort lite av glädjen. Låt istället busschauffören ta hand om all logistik som att navigera trafiken och hitta parkering.
Ett annat populärt resmål med buss är Finlandsfärjorna som avgår från Stockholm. Finlandsfärjorna brukar ha mycket att erbjuda inom mat, shopping, underhållning och olika evenemang. När du och ditt sällskap väljer att ta bussen till er kryssningsresa kan ni fokusera helt på att ha roligt och njuta till fullo. Bussar som tar passagerare till Finlandsfärjan brukar avgå från flera olika orter och under hela året.

Budget för klassresan

Av Andreas Bard 20 oktober 2019 i Restips (Inga kommentarer)

En skolresa är kanske den viktigaste resan vi gör. Första resan utan föräldrarna blir ofta ett minne för livet och då vill man att allt ska bli rätt. Först gäller det resmålet. Med många olika viljor och få tänkbara resdagar är det inte alltid lätt att komma överens om vart man ska åka. Vanligtvis har man lite högre ambitioner än vad ekonomin tillåter. Klassen vill till New York – klasskassan antyder Nyköping.

Då gäller det att tänka kreativt. Ett sätt är att gå till en sajt som denna, för att hitta erbjudandet som ger mest resa för pengarna. Ett annat är att hitta möjligheterna att samla ihop så mycket pengar som möjligt, och där finns flera faktorer att bearbeta.

Den första är tiden. Börjar man planera skolresan på höstterminen i årskurs 7 är det lättare att komma iväg på vårterminen i årskurs 9 än om man börjar fundera halvvägs in i sista läsåret. Den klass som är tidigt ute ökar chansen att hitta rätt resmål. Och till rätt pris! Kanske har kommunen en vänort i ett land lagom långt bort. I så fall kan man kanske inkvartera eleverna i vänortens skola. Okej, att sova på golvet i en gymnastiksal ingår knappast i drömmen, men det blir garanterat billigare än hotell.

Den andra vägen att gå är att titta på inkomsterna. T ex finns mängder av fonder och stiftelser där man kan söka bidrag för sin skolresa. Även där är det bra att vara tidigt ute för det kommer inte gå att kvittera ut ett bidrag i samma stund som man ansöker. Det kan ta lång tid, men kan vara nog så lukrativt om det lyckas.

Sedan återstår såklart det traditionella sättet att skaffa pengar, genom att arbeta. Beroende på elevernas ålder finns det olika hinder för vad man kan och får jobba med, men alltid finns det något. Sälj lotter, jultidningar eller hembakt bröd. Eller fråga kommunen om det finns något man kan göra mot skälig ersättning.

Eller att gå ut på den fria marknaden. Flera företag erbjuder samarbeten för skolklasser. Man kan t ex tjäna pengar till klassresan med DelikatessKungen. Då säljer man deras delikatesser till släkt och vänner eller lokala företag och ju mer man säljer, desto högre blir ersättningen.

Reseförsäkring

Av Andreas Bard 18 september 2019 i Restips (Inga kommentarer)

När du ska ut och resa så är en reseförsäkring mycket viktigt så att du har ett skydd om det inträffar något under din resa. En reseförsäkring innebär att du får ut ersättning om du drabbas av sjukdom eller råkar ut för en olycka då du är utomlands. Sjukhusvård kan kosta massor av pengar, uppemot 10 000 tals kronor per dag, vilket gör att hela din reskassa snabbt kan försvinna. Skulle du dessutom behöver sjuktransport hem så kan en sådan resa gå på uppåt en miljon kronor vilket normalt ersätts genom din reseförsäkring. Utan reseförsäkring så är risken stor att om du är svårt sjuk eller skadad riskerar att bli kvar länge utomlands med stora sjukvårdskostnader som kan bli övermäktiga att återbetala.

Reseförsäkringen genom hemförsäkringen

Om du har en hemförsäkring så brukar det ofta ingå en reseförsäkring i denna försäkring. Den brukar fungera bra om man ska resa utomlands på en semester som varar högst i 45 dagar. Du bör dock granska vad reseförsäkringen i en hemförsäkring täcker då den i vissa fall kan vara begränsad. Ibland kan det vara nödvändigt att teckna en kompletterande reseförsäkring, framför allt om du ska vara borta längre tid än 45 dagar eller resa till länder där sjukvården är mycket dyr.

Om du ska utföra olika aktiviteter i samband med din utlandsvistelse som anses vara förenat med större risker, som exempelvis dykning, fallskärmshoppning eller bergsklättring Så brukar det finnas undantag i de vanligaste reseförsäkringarna. I dessa fall så behöver du teckna en reseförsäkring som även täcker in skador som uppkommer i samband med riskfyllda aktiviteter.

Resor inom EU

Om du ska resa till ett land inom EU/EES så ska du ansöka om ett EU-kort från försäkringskassan innan din resa. Detta EU-kort ger sig samma rättigheter till sjukvård som om du vore medborgare i det EU-land som du besöker. Det innebär att du inte riskerar dryga sjukvårdskostnader i samband med att du är sjuk, varit med om en olycka eller ska föda. Dock bör du alltid ha en reseförsäkring även då du reser inom EU för att ge dig ytterligare skydd som du inte har annars.

Vilket skydd har en komplett reseförsäkring?

Med en komplett reseförsäkring så har du ett fullgott skydd om du skulle behöva sjukhusvård på grund av sjukdom eller en olycka. Du har också möjlighet att kunna erhålla ersättning i samband med att du utsätts för ett rån eller får inbrott på ditt hotellrum. Vissa reseförsäkringar kan också ersätta dig om du utsätts för förseningar i samband med din resa.

Får vi locka med en sportresa?

Av Andreas Bard 18 september 2019 i Restips (Inga kommentarer)

De allra flesta älskar att resa och du som också gillar att aktivera dig på en resa kan kombinera resandet med sport. Oavsett om du gillar sportresor för att själv aktivera dig inom någon spännande extremsport utomlands eller om du reser för att titta på sport så finns det massor av sportresor att hitta till olika evenemang över hela världen.

Att åka på sportresor

Det anordnas så gott som dagligen olika former av sportresor där du har möjlighet att se olika sportevenemang. Bland annat finns det sportresor som tar dig till stora fotbollsevenemang över hela världen. Det arrangeras också sportresor till formel 1 lopp, golftävlingar, mästerskap, hästkapplöpning, golftävlingar, tennisturneringar och många andra underhållande sportevenemang. Det innebär att du har möjlighet att kunna se dina favoritlag spela, oavsett var i världen matchen spelas.

När du köper en sportresa så brukar allting ingå i paketet. Du får bland annat resebiljetter, hotell, och biljetter till det sportevenemang som du ska se. I vissa fall ingår även transfer till och från hotellet men också andra tillställningar som hör ihop med sportevenemanget. Det bästa med sportresor är att du själv kan skräddarsy till resa hos många av de resebyråer som arrangerar sportresor. Du kan exempelvis bestämma vilka matcher du ska se om du har för avsikt att åka på en sportresa och engelsk ligafotboll. Då kan du välja ut de favoritmatcher som du tror kommer ge dig bäst behållning av din resa som exempelvis en match med Manchester United på Old Trafford och kanske en match med Tottenham Spurs på Tottenham Hotspur Stadium. Då kommer både biljetter, resa och hotell att arrangeras så att det passar ditt skräddarsydda program bäst.

Kombinera din sportresa med semester

Du kan också bestämma om du vill kombinera din sportresa till ett sportevenemang med andra utflyktsmål på orten. Det gör att du kan slå två flugor i en smäll när du ändå befinner dig på resorten. Det finns massor av alternativ att välja mellan då du ska åka på en sportresa. Du kanske också vill njuta av sol och bad ett antal dagar efter att du har sett det sportevenemang som var skälet till din resa. Det går att kombinera en sportresa i massor av olika varianter så att du får ut det mesta av din resa.

När det gäller sportresor till populära sportevenemang är det bra att vara ute i god tid, när det fortfarande finns biljetter tillgängliga.

5 casinon i världen som är värde ett besök

Av Andreas Bard 18 september 2019 i Restips (Inga kommentarer)

Casinon är inte förbehållet Monte Carlo och Las Vegas även om det för många är dit första tanken går när man tänker på casinon. Det finns många andra casinon i lyxens tecken som är väl värda sina besök. Nedan tipsar vi dig om fem fantastiska sådana.

Casino Metropol

Vill du resa österut och till Moskva hittar du det fantastiskt lyxiga men ändå inte gigantiska Casino Metropol, byggt år 1899. Tack vare småskaligheten med endast elva spelbord får besökaren en personlig upplevelse. De elva spelborden är fördelade i tre rum. Casinot är beläget i hjärtat av Moskva, endast några minuter från Röda Torget. Casino Metropol drivs av det femstjärniga Metropol Hotell Moskva.

Casino Baden-Baden

Ett annat casino inom kort avstånd och som är väl värt ett besök är Casino Baden-Baden i Tyskland, byggt år 1824. Det är ett relativt stort casino, centralt beläget på orten och Marlene Dietrich lär en gång har omnämnt Casino Baden-Baden som världens vackraste casino, ett uttalande som många håller för sant än i dag. Såväl casinot som kurhuset Friedrichbad intill, innehållande varma källor, är byggda i den klassiska Belle Epoque-stilen med kännetecknande guld, röda heltäckningsmattor, kristallkronor med mera. På Casino Baden-Baden råder en strikt klädkod.

Casino at the Empire

Med fantastiska förbindelser kan London sägas ligga endast ett stenkast bort. Förutom kultur och shopping kan London också erbjuda casinon utöver det vanliga. Det stora casinot Casino at the Empire är beläget mitt i den stora staden, närmare bestämt vid Leicester Square. Det gör att man som besökare mycket enkelt tar sig dit med till exempel tunnelbanan. Casino at the Empire är ett casino där besökare känner sig välkomna och bekväma oavsett vilken plånbok man har att röra sig med.

Barrière d´Enghien-les-Bains

Inte heller Paris ligger långt bort, en stad som erbjuder flera lyxiga casinon. Det största av dem heter Barrière d´Enghien-les-Bains och är beläget i ett hotell i stadsdelen Épinay-sur-Seine. Barrière d´Enghien-les-Bains är ett otroligt lyxigt casino som dessvärre inte är anpassat för allas plånböcker men ändå väl värt ett besök om det är lyx du vill uppleva.

Casino di Venezia

Italien är inte enbart känt för sin fantastiska pasta och lika fantastiska viner. Här finns också världens äldsta casino, Casino di Venezia, byggt år 1638. Casinot är beläget mitt i staden Venedig vilket gör att det lättaste sättet att ta sig dit är med hjälp av gondol. Bara den upplevelsen gör casinobesöket väl värt. Idag är casinot öppet för alla besökare, till skillnad från förr i tiden då endast högre samhällsklasser var välkomna.

Gratis Wifi på Arlanda

Av Andreas Bard 30 augusti 2012 i Restips (Inga kommentarer)

Nu kan du surfa helt gratis på Arlanda! Företaget Swedavia som har flera flygplatser i Sverige, däribland Arlanda, lanserar nu fritt Wifi på flygplatsen. Det betyder att du som vill kan surfa helt gratis i upp till hela tre timmar på flygplatsen. Perfekt för dig som mellanlandar eller av någon annan anledning behöver vänta en stund på planet. Ibland får man en stund över, du kanske behöver kolla upp något du glömt inför resan. Finns det anslutningar när jag kommer fram? Etc. Då är det riktigt smidigt att kunna koppla upp sig helt gratis, du har ju ändå betalt för flygbiljetten.

Man får lov att använda nätverket fritt i tre timmar eller högst 100 megabyte data. Skulle det vara så att du behöver mer, ja då går det att köpa till mer access med betalkort. Hur enkelt och smidigt som helst. Du behöver alltså inte längre betala för att använda internet på flygplatsen i första taget. Det är bara att ta det lugnt och surfa, tre timmar/100 megabyte räcker långt om man vill läsa tidningar, spela minispel eller bara slösurfa som man ofta gör när man väntar.

Att koppla upp sig är enkelt, så här gör du steg för steg;

Börja med att aktivera wifi som vanligt på din dator, surfplatta eller smartphone. Sedan väljer du och ansluter till det nätverk som heter ”Swedavia Airport” i listan. Nu är det bara att öppna webbläsaren och skriva in vilken adress som helst. Då kommer det att komma upp instruktioner som är enkla att följa och sedan är det klart – bara att surfa loss. Om du sedan upptäcker att dessa 100 megabyte är för lite för dig, då går det att köpa till timmar mycket enkelt. En extra kostar 49 kronor, 24 timmar extra 129 kronor, lätt överkomliga priser med tanke på att man redan fått tre timmar gratis.

Semestern är över nu, eller?

Av Andreas Bard 17 augusti 2012 i Restips (Inga kommentarer)

Nu har de flesta av oss börjat jobba igen efter sommarsemestern och då är det bara jobb och mörkare årstider som väntar, eller? Ofta känns det lite tungt att börja jobba igen efter sommarledigheten men misströsta inte! Det är nu det är dags att börja planera för höstens getaways och vinterns solresor. Planera din tid och få något att se fram emot, jag lovar att det kommer kännas betydligt lättare då. Visst nu börjar skolorna igen, det är dags att börja hämta och lämna barnen, pendla till jobbet och upp i ottan. Men vad är då bättre än att sätta sig ner och planera in några riktiga godbitar att lysa upp det kommande mörkret med?

Weekendresor

Redan nu så här i sluttampen på augusti kan det faktiskt vara dags att planera in några härliga weekendresor att lysa upp hösten med. Varför inte ta en tripp till New York? Nu för tiden är dollarn billig och man kan få ut massor av en helg i det stora äpplet. Vill du hellre bara ha en avslappnande SPA-helg? Då behöver du inte åka så långt, det finns flera riktigt bra SPA-hotell i Sverige som har bra priser för en helg. Det kan vara så skönt att bara komma bort ett par dagar och återhämta sig lite. Planerar du in dessa getaways redan nu så kommer du att ha något att se fram emot. Då känns det lite lättare att sätta igång med vardagen igen efter sommarsemestern. Dessutom finns det massor av härliga städer i Europa att besöka, en helg eller ”långhelg” räcker långt för att ladda batterierna och det behöver inte heller bli dyrt. Det finns massor av lågprisflyg att boka.

Fira jul på stranden?

Känner du redan nu att det skulle vara grymt skönt att komma bort från julstressen i vinter? Då är det perfekt att boka en längre resa kring jul och nyår redan nu. Åk till Thailand eller Egypten där värmen finns och njut av att ligga på stranden med en drink medan resten stressar runt här hemma i julruschen. Det finns flera bra resor runt december-januari men det gäller att vara ute i god tid för att få så bra pris som möjligt. Så boka redan nu! Då får du ju ännu mer att se fram emot.

Popups?

Av Andreas Bard 13 april 2012 i Restips (Inga kommentarer)

En ny trend som håller på att explodera ut i full blom just nu är företagsfenomenet popups. För att uppleva det på bästa sätt rekommenderas du att åka till London där det verkligen har blivit stort. Speciellt inför det kommande sommar-OS som kommer att hållas i den brittiska huvudstaden. Men vad är det egentligen? Varför har dem uppstått?

Popups är helt enkelt en form av temporär verksamhet, det kan låta trist när man förklarar men det är otroligt spännande och roligt att upptäcka. Det kan vara allt från en nattklubb till en affär eller restaurang. Företaget ”poppar upp” på en ny plats för att sedan inte stanna särskilt länge, det kan ändras från en dag till en annan. Detta kanske inte är något nytt, att restauranger och butiker helt plötsligt slår igen. Det som är nytt är att detta blivit ett sätt att marknadsföra sig och att göra något roligt och unikt. Plötsligt finns det en nattklubb på ett gathörn där det tidigare inte fanns något och den känns som en storsatsning. Dagen därpå är den helt borta.

Så varför väljer människor och företagare att öppna popups? Tja, om man ser bakåt i tiden så användes det främst av företag som bara ville ha en tillfällig lokal till ett specialevenemang för att marknadsföra något. Idag är det mycket större än så. Nya småföretagare kan använda popups som en riktigt bra språngbräda in på marknaden. Och som störst är alltså detta fenomen i London. Den stora uppgången för popups sedan 2010 kan man kanske förklara med finanskrisen. Man lägger nästan inga pengar på hyra då man inte finns särskilt länge utan kan istället lägga allt krut på produkten. Åker du till London nu så kommer du att hitta ett rikt flöde av popups. Det kan vara allt från supernischade butiker till exklusiva designers.

Hur hittar man dem då? Jo här gäller det verkligen att hålla sig ajour som du säkert redan förstått. Håll koll på lokala hemsidor och evenemang, nu inför OS kommer det att krylla av popups och på helgerna så är det både privatpersoner och företagare som öppnar dem. Det som är nackdelen är att du kanske inte ens hinner fram till London innan det där stället som du skulle älska stänger. Men å andra sidan kommer det nya hela tiden – Popups en ny typ av shoppingturism?