Reseguide till Västerås

Västerås är en av Sveriges större städer, med sina över hundra tusen invånare, beläget vid Mälaren i Västmanland. Det är dessutom en av de äldsta städerna, inte bara i Sverige utan i hela Norden. Dagens Västerås har förstås inte mycket gemensamt med den ursprungliga bosättningen, men det historiska arvet finns alltid kvar och berikar.

När det första samhället växte fram på platsen är ännu oklart, men klart är att staden i egentlig mening fanns redan under 900-talet och formellt blev staden grundad under början av medeltiden. Tack vare sitt smidiga läge blev Västerås en framträdande handelsstad, vilket i sin tur ledde till att tillväxten tog fart och staden växte rekordfort.

Lika fullt tack vare sitt strategiska läge blev Västerås en stad som levde under ständigt krigshot under turbulenta tider, vilket ledde till att slott, borgar och befästningar uppfördes vid staden. Mycket riktigt kom Västerås att belägras och spelade en viktig roll i det svenska försvaret mot danskarna under 1500-talet. Större skada än stridigheterna gjorde dock stadsbränderna som härjade från tid till annan under sena medeltiden.

Under 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet blev industriell tillverkning en allt mer betydande del i den lokala ekonomin, något som i viss mån lever kvar än idag. Turism var redan för över hundra år sedan något man tog hänsyn till och det främsta beviset på det är Stadshotellet, som trots ett drygt sekel på nacken är ett av de mest moderna och populära hotellen i Västerås.

Resa och boende

Det finns många sätt att ta sig till Västerås, där flyg förmodligen är det allra vanligaste för besökare som kommer från utlandet och tåg för inrikes resenärer. Givetvis kan man också ta sig till staden med egen bil eller med buss om man så föredrar. Tågstationen ligger mycket central beläget, ett stenkast från centrum, och flygplatsen trafikeras av de reguljära stadsbussarna.

Det finns ett flertal hotell i Västerås, de flesta i medelprisklass och med mycket god nivå och hög standard. Priserna är som i större delen av landet och det finns förstås några enklare alternativ, såsom vandrarhem, för den som föredrar det.

Mat och dryck

Restaurangscenen i Västerås är sprudlande, med tonvikt på att maten ska vara god och serveras snabbt. Till de mest populära lokala restaurangerna hör Sjökrogen, som utöver läcker mat har fantastisk utsikt, och Choy’s Garden vid Smedjegatan, som lockar med god asiatisk mat.

Den traditionella barkulturen är särskilt stark i Västerås, något som återspeglas i utbudet av pubar och barer. Uteserveringar tillhör förstås vanligheterna på varma och soliga sommardagar. Nattklubbar finns givetvis också men de är betydligt färre. Bill & Bob på Stora Torget passar bra för de som dricka något svalkande och kanske äta något enklare. Ett stenkast längre bort ligger Harrys, som passar perfekt för törstiga sportälskare.

Aktiviteter och sevärdheter

Västerås har en lång historia och ett rikt kulturarv, något som besökare kan ta del av på många olika sätt. Att besöka något av stadens många museer är förmodligen en av de mest självklara aktiviteterna, och besökare blir ofta lika förvånade som imponerade över utbudet. 

Strax utanför Västerås finner man Skultuna Messingbruk, det nerlagda bruket som numera är ett massivt museum som täcker över fyra hundra år av historia. Tidö leksaksmuseum är en annan raritet, beläget vid Tidö Slott, som helt tillägnas leksaker och serier – en given pärla för familjens minsta. Historiska såväl som samtida konstverk kan man hitta på Västerås Konstmuseum, som ligger på Karlsgatan. Länsmuseet, som ligger i samma byggnad som kostmuseet, har kanske den största samlingen av historiska föremål från orten och ett besök torde vara närmast obligatoriskt.

Mer fysiska aktiviteter finns förstås också, främst beroende på årstid och säsong. Under sommaren är det ofta uppskattat att besöka någon av de många badplatserna och ta ett svalkande dopp. Golf såväl som bangolf är också populärt under sommaren.

Vintertid kan man passa på att åka gå på bio, spela bowling, eller åka skidor. En flera mil lång bana på Mälaren plogas upp på vintern för de som vill ge sig ut på längre äventyr, antingen med längdskidor eller skridskor.

Lämna en kommentar